Friday 2 May 2014

***Resepi Kuih Kobis***

Assalamualaikum...WBT

Setelah sekian lame blog ni berhabuk...akhirnya aku dapat jugak bersihkannya..*poyo
 hahaha..selama setahun tanpa entry baru..nampak disitu kesibukan ambe belajar....huhuhu..untuk entry kali ini aku nak cerita pasal kuih kobis yang menjadi trendmark ble kawan2 tgk je muke aku ni...huhuhu...bkn sebab muke aku mcm kuih tu ye..sbb kuih kobis la my mom besarkan aku 3beradik...dari aku sekolah menengah my mom buat kuih kobis utk dijual...haa...hasil dari situ lah kiteorg dpt membesar dgn sihat dan aktif...hahaha...so, nak dijadikan cerita, aku selalu la bwk kuih kobis tu ke asrama ble blek dari kampung...dari situ lah kawan2 aku mula jatuh cinta ngan aku...eh...ngan kuih kobis...hehehe...sejak dari perkenalan kuih kobis itulah sampai skrg ramai kwn2 aku mintak aku buatkan kuih tu...aku pon da pandai la buat kuih tu sejak belajar dari my mom.. buat kuih tu agak rumit sebab banyak kerja kene buat...aku pon kadang2 malas nak buat..jarang2 skali la aku buat ble da bosan dgr kawan2 ckp nak makan..hahaha...Alhamdulillah...walaupon my mom dah tidak lg berniaga kuih tu setiap hari, tp masih ramai lagi yg buat tempahan..so, aku pon ngan rela hati nak kongsi resepi untuk kuih kobis tu kat sini...moga2 ada yang teringin nak buat boleh la try ye...

Resepi untuk sekilo tepung, dapatlah dalam 25-28 biji kuih kobis

RESEPI KUIH KOBIS BONDA

BAHAN A (Kulit kuih)
Sekilo tepung gandum
2 sudu marjerin
Gula
Garam
 Air secukupnya

Cara buat Doh
1. Masukkan tepung,marjerin,garam n gula dalam satu bekas..gaulkan bagi sebati..
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli sehingga menjadi doh..
3. Agak2 tidak terlalu keras n tidak lembik (tidak melekat dkt tgn n bekas ye)
4. Biarkan 1 or 2 jam....
5. Jadikan tepung bulat2 mcm nak buat roti canai...sapukan marjerin dan biarkan dalam bekas selama 4jam...lagi lame lagi lembut...

okey...ketepikan dlu bahagian kulit ye...huhu
 
BAHAN B ( Sambal Ikan )
10 ekor Ikan Selayang/selar/sewaktu dengannya
200ml santan
2biji bawang merah besar
2ulas bawang putih
1inci halia

Cara buat sambal
1. Ikan direbus dan diasingkan isi.
2. Blend isi ikan bersama santan,bawang n halia.
3. Masukkan dalam kuali dan kacau sehingga sambal kering.

okey...done part sambal..hehe

BAHAN C (Sayur)
2biji kobis besar(dipotong halus-jd mcm mee)
10biji bawang merah besar(dipotong halus)
20 biji cili merah kecil (dipotong bulat2)
  
Cara buat sayur
1. Potong semua sayur berasingan
2. Masukkan sambal ikan bersama gula, garam, cili dan bawang...gaulkan sebati.
3. Masukkan kobis sedikit2 mengikut kuantiti sambal ikan..agak2 la sendiri..hehehe
4. Seimbangkan rasa gula n garam.
(Sayur n sambal ikan bergantung pd kite nak buat bpe kali..kalau sekilo tepung biase aku buat 3kali ulang buat sayur, so separate la 3bahagian terus bahan2 sayur n sambal tu)

CARA GORENG KUIH KOBIS
1. Sediakan tempat nk tarik2 tepung(guna bontot periuk xpe tp jgn la yg hitam...hahaha), kuali, minyak, sudip.
2. Panaskan kuali ngan minyak (dalam 2cawan minyak).
3. Potongkan tepung bulat2 td kepada 2 or 3 bhgian,depends besar mane yg korang bulatkn..
4. Ambil 1 bhgian dan tekan2 n tarik2 biar jd mcm kulit..(bayangkn la ye)
5. Masukkan sayur (agak2 la, jgn byk sgt)
6. Lipat bentuk segi empat.(Lapisan 1)
7. Tekan kat lipatan bagi xnak terbukak.
8. Minyak da panas, masukkan la. Kuih ni sekali "balik" je,nti die pecah. agak kekuningan angkat.
9. Ulang lagi buat dalam bbpe biji.
10. Untuk Lapisan 2, tepung besarkan sedikit, masukkn sayur n masukkan Lapisan 1 td baru bungkuskan. Goreng mcm yang Lapisan 1 jgk...agak kuning angkat. 
11. Untuk Lapisan 3, tepung besarkan lg dari Lapisan 2..Masukkan sayur n Lapisan 2..Goreng mcm Lapisan 2..agak kekuningan da blh angkat..
12. Ulang sampai la habis tepung n sayur ye...huhuhu
13. Siap...hehehe..da blh mkn..

Aku buat untuk sekilo tepung dari pukul 9malam, pukul 2 pagi baru ciap...dalam mase 5jam untuk ciapkan 25-28biji kuih kobis tersebut....fuh!!!agak2 rumit x?hahaha..thats y la aku malas nak buat...leceh weh...tapi kalau korang nak try blh la..
okey...bye...Salam..Selamat mencuba...hehe

2 comments:

  1. Salam. Soalan pertama ,Maksudnya, sambal ikan tu campur dengan kubis la ye?

    Soalan kedua, boleh tak saya nak letak asing2 sambal n kubis.

    Soalan ketiga, maksudnya, setiap biji kuih mengandungi 3 lapis la kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf baru perasan komen

      Sambal tu campur dengan kobis sebelum masuk dlm kulit. Campur sbb nak bagi rasa yg sekata antara kobis dng ikan. Kalau asing takut nanti ikan xde rasa atau kobis rasa tawar. Betul. Kuih ni ada 3 lapisan. Ada yg buat 5 lapis ada yg buat 7 lapis. Terpulang nak besar mane

      Delete